Megszűnik a DocuArt mozi a Ráday utcában

A DocuArt 2018. június elejétől nem működik tovább a Ráday utca 18-ban.

Jó 10 év vidám, feszült, könnyes, hatékony, laza, de főleg KÖZÖS munka után megszűnik a DocuArt Filmművészeti Központ működése a Ráday utcában.

Ferencváros Önkormányzata határozott idejű bérleti szerződésünk lejártával újabb pályázatot írt ki a helyiség hasznosítására, amelynek nyertesei nem mi vagyunk. A döntés rendkívül fájó számunkra, mert a DocuArt terei sok éven keresztül biztosítottak hátteret filmterjesztési és kultúraközvetítési tevékenységünkhöz. Működésünk, imidzsünk, kapcsolataink összenőttek a Ráday utcai helyszínnel.

A döntés számunkra érthetetlen és nehezen elfogadható, mert egy missziójához hűen, stabilan működő, széles körben ható intézményt szüntet meg a kerületben. Ugyanakkor örömmel és hálával is tekintünk vissza az elmúlt majd’ tíz évre, amelyben a DocuArt a Ferencvárosi Önkormányzat által rendelkezésünkre bocsájtott Ráday utca 18 szám alatti térben működhetett. Ezek alatt az évek alatt sok ezren fordultak meg nálunk, sok száz dokumentumfilmet vetítettünk, elemeztünk, rengeteg intézménnyel, társadalmi szervezettel működtünk együtt. Abban bízunk, hogy ők is maradandó élményeket szereztek rólunk és az általunk képviselt értékekről.

A DocuArt működése során a kultúraköziségre, egymás – megismerésen alapuló – megértésére helyezte a hangsúlyt, eszközéül pedig legnagyobbrészt a dokumentumfilmet alkalmazta. Úgy gondoljuk, hogy a jó dokumentumfilmek és az együtt gondolkodás társadalmi sebeket gyógyítanak, fokozzák a megértést, segítik a továbblépést. Jobbá teszik világunkat. Célunk mindvégig az volt, hogy az ilyen, társadalmi célú dokumentumfilmek készítését, kutatását és elterjedt használatát, társadalmi forgalmazását segítsük elő.

 

Munkánk során

Ferencváros lakosait szólítottuk meg azokkal a programokkal, amelyeket az Önkormányzattal karöltve szerveztünk idősek számára, és együttműködéseink, amelyek helyi problémák megoldásában valósulnak meg más, kerületi szervezetekkel. Most tavasszal indult el társadalmi problémák kezelését elősegítő Filmschool programunk a IX. kerületi középiskolákban.

A főváros egyetemista korú és idősebb értelmiségét vonzzák elsősorban a kocsiszín falai közt megvalósuló mini fesztiválok, filmklubok, filmes műhelyek. (Csak néhányat említve: Romakép Műhely, Ars Sacra Fesztivál, Taiwan Dox, Világpark.)

Országos jelentőségű projektek is kötődnek a DocuArthoz, mint például a női érdekvédelemmel foglalkozó szervezeteknek tartott vizuális kommunikációs képzésünk vagy a középiskolai tanároknak szervezett workshop a dokumentumfilmek iskolai használatáról.

Nemzetközi vérkeringésben is nagy hatással bírt korábban az általunk szervezett Dialektus, Antropológiai Filmfesztiválok sorozata, illetve az Anna Lindh Alapítvány euromediterrán hálózatában végzett hálózatvezetői, fesztiválszervezői munkánk.

Az online térben a mára már széles körben alkalmazott Idegenek a kertemben Filmgyűjtemény iskolai oktatási csomagjával vagyunk hangsúlyosan jelen, illetve a mintegy 2.200 tételt tartalmazó DocuArt Dokumentumfilm Adatbázissal.

 

A DocuArt az elkövetkező időszakban virtuális térben folytatja a tevékenységét, mindaddig, ameddig új helyszínt nem találunk.

Kérünk minden kedves barátunkat, szakmai partnerünket, hogy továbbra is keressenek bennünket, támogassanak minket és számítsanak ránk!

 


A DocuArt mozi korábbi oldalai

A DocuArt moziról általában >>

Helyiségek és szolgáltatások >>

Programok >>

Elérhetőségek >>Vissza