Doc Nomads – Goodpich – Palantír – PITCH

Történetfejlesztés és prezentáció civil szervezetek számára – együttműködés az Színház- és Filmművészeti Egyetemmel

A Pith Fórum célja, hogy elsősorban 25, a DOC NOMADS nemzetközi dokumentumfilm rendezői képzés diákja számára a terepről, a civil szervezetekről szóló történeteket mutassunk be a vizsgafilmjük elkészítéséhez. A magyarországi  képzés során készült filmek várhatóan számos filmfesztivál programjában szerepelnek majd.

PITCH FÓRUM: 2020. február 25. 18.00-21.00 

Helyszín : Színház – és Filmművészeti Egyetem, 1088 Budapest, Vas u  2/c.

Pitch Fórum nyelve: angol

A Pitch Fórumot megelőzi egy történet és forgatókönyv fejlesztő tréning.

A tréning jelentősége abban áll, hogy nemcsak összekötjük a történeteket kereső filmeseket a civil szervezetekkel, hanem felkészítjük a szervezetek munkatársait a közös fejlesztés révén egy olyan komplex vizuális  csomag átadására, amely már filmnyelven gondolkodik és így nagy mértékben megkönnyítjük a filmesek számára a témakutatást.

A képzés különlegessége, hogy egyszerre képviseli a civilek és a filmesek érdekeit azáltal, hogy a tréninget tapasztalt, komoly filmográfiával rendelkező filmes szakemberek tartják. 

FELKÉSZÍTŐ TRÉNING – 2020. FEBRUÁR 14-15. 10.00-16.00

Tréning helyszíne: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Doc Nomads terem

                              1088 Budapest, Szentkirályi utca 32/a 4.emelet

Trénerek:  Lakos Nóra filmrendező

                  Dombrovszky Linda filmrendező 

A képzés nyelve magyar, a kidolgozott történetek nyelve (irásban és szóban) angol. 

A képzés és a Pitch is egy hosszú távú projekt része, ami a Visegrádi Alap támogatásával a New Era nevű projektünk alatt indult el. Célja,  hogy olyan filmek létrejöttét segítsük, amik művészi ambícióik mellett és azzal együtt egy-egy társadalmi problémára is választ tudjanak adni, segítsék az ügyről való beszélgetések elindulását, információt adjanak át, vagy akár társadalmi változást is indukáljanak. Ez a  Good Pitch, aminek következő európai rendezvénye 2021 második felében kerül megrendezésre Berlinben. A Good Pitch Europe Kelet- és Közép Európára fog fókuszálni.

A Good Pitch olyan filmterjesztési kezdeményezés amiben a civil szervezeteknek kulcs szerepük van. A dokumentumfilmesek korábban újságcikkek alapján vagy a vidéki útjaik során bukkantak rá a társadalom számára is fontos történetekre. Az internet térhódításával ez megváltozott, a történetek könnyebben előbukkanak, mégsem lett könnyebb a történetek megfilmesítése. A szereplők, a téma alapos ismerete nélkül nem lehet a filmen se a mély történetet bemutatni. A leendő szereplőket, az általuk képviselt és/vagy bemutatott ügyet a legjobban azok ismerik akik a közelükben vannak, ők általában a civil szervezetek munkatársai. 

A Good Pitch abban segíti a dokumentumfilmeseket, hogy filmjük megtalálja azt a nézőt, aki számára a film új információt tud adni, aki szeretne is tenni a filmben látott ügyért, illetve akik olyan elkötlezett, hogy a film segítségével akár a jogalkotókat is megkeresve széleskörű változást szeretne elérni. Ezen a ponton film és civil szervezetek motivációja ismét ugyanaz. 

A képzésen és a Pitch-en részt vevő szervezetek: 

Magyar Helsinki Bizottság 

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány

Menedék Egyesület

Háttér Társaság 

Meseszó Egyesület

IndaHouse Hungary Egyesület Vissza