AZ EMBER mikroszkóp alatt – Szlovák Filmszeminárium a DocuArtban

A XXIV. filmszemle és filmszeminárium programja

Az EMBER mikroszkóp alatt

  1. november 7-9. DocuArt Filmművészeti Központ (Bp. IX., Ráday u. 18. – Erkel u. 15.)

 

Hétfő, november 7.

 

Új szlovák játékfilmekből

17.00 EVA NOVÁ (dráma, 2015, SK/CZ, r.: Marko Škop, 106´)

Egy nő története, aki a fiáért harcol. Évekkel ezelőtt elhagyta őt karrierje miatt. Ma egy elvonókúra befejeztével készen áll helyrehozni azt, amire évekig nem volt bátorsága. Úgy tartják, hogy mindenkinek jár egy második esély, a kérdés csak az, meddig nem késő…

(Angol felirattal.)

 

19.00 Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet igazgatója nyitóbeszéde

 

19.15 AGÁVA (dráma, 2016, SK, r.: Ondrej Šulaj, 90´)

Ladislav Ballek, szlovák író Agáta című regényének második fejezete alapján készültjátékfilm. Látszólag egyszerű szerelmi történet, különböző jellemek kemény pszichológiai tanulmánya. Közvetlenül a második világháború után játszódik. Az ajtón már észrevétlenül kopogtat a Győztes február, amely kitörölte a történelemből a szlovák értelmiségnek majdnem egy egész rétegét.

(Angol felirattal.)

 

Kedd, november 8.

 

9.00 A pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és TV Kara hallgatóinak filmjei(Angol felirattal.)

 

10.15 Juraj Nvota által rendezett filmek:

JOHANNA TITKA (mesefilm, 2015, SK/CZ, 75´)

Egy kisgyermek bölcsőjéhez három párka érkezik. Az első különleges képességekkel ruházza fel a gyermeket, a második különböző akadályokat állít az útjába, a harmadik tanácsokkal látja el, hogyan tudná mindezek ellenére meglelni a boldogsághoz vezető utat. De mi történik, ha az egyik párka nem végzi el a feladatát?

 

Az emberek történetei Szlovákiában – történetek Szlovákiáról

11.45 VÁRÓTEREM (szociális dokumentumfilm, 2015, SK, r.: Palo Korec, 72´)

A dokumentumfilm hosszabb és rövidebb várakozásokon keresztül mutat be hét női történetet, melyeket a pozsonyi Főpályaudvar váróterme köt össze. Fiatal lázadó, aktív művésznő, függő játékos, kitartó táncos, odaadó édesanya, alternatív hívő és a magányos idős hölgy. Maga a pályaudvar a nyolcadik történet színhelyévé válik- a mozgás örömének nem várt ünneplésévé.

(Angol felirattal.)


 

14.00 SZABADSÁG TEHER ALATT (dokumentumfilm, 2016, SK, r.: Pavol Barabáš, 60´)

Hátizsákokkal, terhekkel, gázpalackokkal gázolnak át a havas gerinceken, ellenállnak szélnek és hóviharnak. Mindféle időben ellátják az összes magashegyi faházat. Fedjük fel a legidősebb tátrai generáció teherhordozóinak tudását!Talán többet megtudunk a saját terheinkről is és talán megértjük, hogy miért a Tátrában maradtakmeg Európa utolsó mohikánjai.

(Angol felirattal.)

 

15.15 A FÖLD, MELY A SAJÁT EGÉT KERESI

(dokumentumfilm, 2016, SK. r.: Erik Praus, 70´)

Egy felső-garami település története. Lakóinak sorsa tükrözi a mai Szlovákia szociális és gazdasági valóságát, s a film egyben bemutatja, hogyan keresik a történet szereplői létezésük értelmét, kapcsolatukat földjükhöz, saját gyökereikhez. A népi kultúra és folklór megőrzésének ábrázolása nem csak a falu közösségébe való romantikus betekintés.

 

Új szlovák játékfilmekből

20.30 VOJTECH (komédia, 2015, SK, r.: Viktor Csudai, 98´)

Egy „elveszett“ negyvenes férfi története. Vojtechben tudatosul, hogy számára az életben minden szükségtelenné, feleslegessé vált. Elvesztette feleségét és munkáját, a családjával sem tartja a kapcsolatot. Normális életet szeretne élni, de képtelen megbirkózni a felgyorsult világgal, mely számtalan komédiába illő bonyodalmat eredményez. Ő persze nem adja fel, hiszi, hogy szerencsétlenségének egyszer vége szakad.

(Angol felirattal.)

 

Szerda, november 9.

 

9.00 A pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film és TV Kara hallgatóinak filmjei(Angol felirattal.)

 

10.15 AKKOR POZSONYBAN (dokumentumfilm, 2015, SK, r.: Tereza Križková, 40´)

A film két nővér, Zuzana és Táňa drámai történetét kíséri végig. 1968-ban az édesapjuk által támogatott politikai rendszer miatt emigrálni kényszerültek Csehszlovákiából Svédországba. Betekintés egy zsidó család történetébe és vándorlásaiba országokon, ellentétes nézeteken és politikai rendszereken keresztül.

(Angol felirattal.)

 

11.00 Beszélgetés Tereza Križková dokumentaristával

 

12.00 ANTON SRHOLEC (életrajzi dokumentumfilm, 2015, SK, r.: Alena Čermáková, 95´)

A Srholec atyáról készült film premierjén optimizmust és kellemes érzéseket lehetett átélni. Bár szeretett pap volt, nem volt könnyű dolga az életben, szomorú emlékeiről felülemelkedéssel és humorral emlékezik meg. „Megbocsátott, de nem felejtett, emlékeztetett arra, hogy mindig mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a rossz ne jöjjön vissza. Átadta nekem a legfontosabb üzenetet: visszaadni Szlovákiának a kultúráját, a szeretet és a megbocsájtást”. Andrej Kiska, a Szlovák Köztársaság elnöke mondta ezeket a film bemutatóján.

(Angol felirattal.)


 

Az emberek tragikomikus sorsai játék- és dokumentumfilmben

15.00 STANKO (játékfilm, tragikomikusroad movie, 2015, SK, r.: Rasťo Boroš, 80´)

A történet mai, valódi emberek ihlették. Témájával a lánykereskedelmet érinti, de elsősorban a barátságról szól, a szoros kapocsról, mely két, a társadalom peremén élő ember között alakul. Stanko éveket tölt egy olasz farmon. Hazugságok és a be nem tartott ígéretek sodorják abba a helyzetbe, hogy már senki nem hajlandó kölcsönt adni neki. Volt kenyéradójától, Paolától kap egy utolsó esélyt. Elszállítani egy lányt Szlovákiából Olaszországba.

(Szlovák felirattal.)

 

16.30 PÁRA A FOLYÓ FELETT (dokumentumfilm – tragikomédia, 2015, SK/CZ, r.: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, 90´)

Egyedülálló történet a hírnévről és annak elmúlásáról, – a 60. évek három fantasztikus szlovák zenészről – Laco DFéczi, trombitásról, Ľubomír Tamaškovič, szaxofonosról és Ján Jankeje nagybőgősről. Az őrület dicsősége vagy a bohém élet – így is jellemezhető ez a film, mely csaknem egy egész évtizedig készült.

(Szlovák felirattal.)

 

 

Lektoraink: Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Film- és Tv Karának dékánja

Főszervező: Vertigo Szlovák Színház

Társszervezők: Szlovák Filmintézet, a budapesti Szlovák Intézet

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (NEMZ-KUL-16-1254)

 

 

A program változásának joga fenntartva!

A belépés a vetítésekre ingyenes!

 Vissza